Paardwaardig & Dierenrechten
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Anti-koliek tips

Ga naar beneden

Anti-koliek tips Empty Anti-koliek tips

Bericht  Florrtje vr sep 26 2008, 16:00

staat het paard op stal? Dat betekent weinig beweging. Je weet zelf wel, dat veel lichaamsbeweging ook de darmen in beweging houdt. Dus beter op de wei, beste is met andere paarden, zodat beweging gewaarborgd blijft.

Staat het paard op stal, dan kan ook de oorzaak van de koliek zijn: het opeten van het strobed of zelfs zaagsel door verveling. Een beetje stro is wel goed, maar teveel absoluut niet. Het zorgt voor verstoppingen, waardoor er gasbellen ontstaan.

Is het hooi van goede kwaliteit? Schimmel in het hooi is koliekbevorderend.

Koliekgevoelige paarden moeten minstens 7 á 8 keer per dag ruwvoer aangeboden krijgen. Liefst nog onbeperkt, maar dat gaat niet bij alle paarden. Vier maaltijden per dag zorgt voor grote leegtes in de darmen. Paardendarmen zijn erop gemaakt om 24 uur per dag iets te doen te hebben. Dus heel vaak voeren (ruwvoer wel te verstaan)

Brokken NOOIT geven op een lege maag. Eerst een flinke hooiberg laten opeten, dán pas de brokjes geven. Brokjes op een "lege" maag, zijn absoluut niet goed. Ze kunnen ook maagzweren veroorzaken. Zorg daarom voor een goed gevulde maag alvorens het paard fastfood te geven.

Zijn al deze dingen in orde (je begrijpt dat je eerst de oorzaak van de koliek moet zien te achterhalen en op te lossen, anders loop je achter de feiten aan), en het paard krijgt toch nog regelmatig buikkrampen (koliek dus), dan kan je tijdens een krampaanval deze olie geven: http://www.homeovet.nl/verzorgingsproducten_paarde- n/dr._schaette/dr._schaette_colosan_darmolie/

Deze olie werkt vrijwel meteen (binnen een kwartier). Je geeft het met een spuit (net als ontwormen) zonder voer erbij. Binnen een korte tijd hoor je de darmen aan het werk gaan. Zogauw darmen flink werken, wordt de gasbel naar buiten gewerkt.
Deze olie kan gegeven worden bij verstoppingskoliek, gaskoliek en stilliggende darmen. Bij paarden die al diarree hebben (behalve als het verstoppingsdiarree is!) zou ik het niet geven. De darmen zijn dan namelijk al overprikkeld.

Florrtje

Aantal berichten : 112
Registration date : 19-08-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum