Paardwaardig & Dierenrechten
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Deel 2 :Het paardengebit en de behandeling daarvan

Ga naar beneden

Deel 2 :Het paardengebit en de behandeling daarvan Empty Deel 2 :Het paardengebit en de behandeling daarvan

Bericht  Florrtje vr sep 26 2008, 16:07

Snijtandafwijkingen
Wanneer de kiezen een belemmering geven van het normaal functioneren van het gebit, zien we dit vaak terug in de snijtanden. De inspectie van de snijtanden gecombineerd met ziekteverhaal geeft vaak al aan wat we aan de kiezenrijen zullen vinden.
Enkele voorbeelden van hoe snijtanden zich kunnen presenteren zien we op deze dia:





1. linksboven een normale set snijtanden. De snijtanden blijven alle elkaar raken bij het zijdelings bewegen van de onderkaak, totdat de kiezen kontakt maken waardoor de snijtanden zullen gaan wijken.
2. rechtsboven zien we een scheef afgesleten set snijtanden, de “diagonaal bite” of ook wel “wig” genoemd. In dit geval heeft het paard meer naar rechts gekauwd dan naar links. In de kiezenrij zul je aan de kant waar het paard meer gekauwd heeft een vlakkere hoek vinden in de kauwvlakken dan aan de andere kant, waar je een steilere hoek mag verwachten. Rijkunstig zie je bij deze paarden dat ze makkelijker buigen naar die kant waar ook de kaak makkelijker naar toe gaat.
3. De beide onderste plaatjes zijn de zogenaamde “Smile” en “Frown” Zij zijn een afspiegeling van een gebit dat te weinig zijdelingse beweging heeft. Het paard kauwt relatief veel op en neer en weinig heen en weer. Smile's zien we veelvuldig, een Frown zelden.

Voor het sportpaard is het natuurlijk van essentieel belang dat het gebit dusdanig goed functioneert dat het paard het voedsel probleemloos en efficiënt op kan nemen, waarmee een eerste aanzet wordt gemaakt tot een probleemloos spijsverteren. Eventuele gebitsproblemen die dit functioneren verhinderen dan wel verminderen rechtvaardigen daarmee een gebitsbehandeling om de onderliggende oorzaak te verhelpen.
Bedenk echter wel, dat voordat een gebitsafwijking resulteert in een paard met verminderde conditie, er al langere tijd een flink probleem in de mond moet hebben bestaan. Als wij slechts ingrijpen op het moment dat het paardvermagert of onvoldoende voor opneemt, dan lopen we achter de feiten aan en zijn we eigenlijk te laat met onze gebitsverzorging.

De reden waarvoor de meeste sportpaarden een gebitsbehandeling ondergaan is echter niet gelegen in het onvoldoende functioneren van het gebit als voeropname-orgaan.
Het blijkt dat een gedegen gebitsbehandeling zijn vruchten af werpt bij sportpaarden.
Bij het sportpaard zijn er verschillende fases in de africhting welke doorlopen worden.
Het jonge paard dat aan de sportcarriere begint zal bekend gemaakt moeten worden met het bit in de mond. Het is van belang dat bij het jonge paard de eerste indrukken van de africhting plezierig verlopen. De meeste leerscholen gaan er van uit, dat de eerste contacten in hoge mate bepalend zijn voor het verdere verloop van de africhting.
In het kader van gebitsverzorging is het dus van belang dat het jonge paard een controle krijgt, voordat men aanvangt met de basisafrichting.






Bij deze controle letten we met name op:

- aanwezig zijn van wolfskiesjes (ook blinde wolfskiezen),
- doppen,
- scherpe randen,
- het aanwezig zijn van een normale configuratie.


Behandeling van deze jonge dieren bestaat uit het verwijderen van wolfskiesjes (voorzichtig, zij dienen compleet verwijderd te worden!).
Het verwijderen van wolfskiesjes staat nogal eens ter discussie. Is het wel nodig? Is het verantwoord? Op beide vragen kan ik volmondig ja antwoorden indien het paard klachten vertoont welke wijzen op irritatie of pijn veroorzaakt door contact van het bit met wolfskiezen. In het licht van africhting en in het achterhoofd dat voorkomen erger is dan genezen, vind ik het ook nodig en verantwoord om wolfskiezen preventief te verwijderen bij het paard dat bereden zal gaan worden.
Het verwijderen van doppen indien zij daar rijp voor zijn. Doppen kunnen zeer pijnlijk prikkende wortelrestanten hebben. Indien het paard met deze pijn in de mond (eventueel vermeerderde pijn door bitcontact) aan het werk moet, zal dit protest uitlokken.
Doppen die te lang blijven zitten kunnen oorzaak zijn dat de permanente kies door zijn lengtegroei te hoge druk in het kaakbot geeft met pijnlijke cystes in het bot als gevolg.
Bij jonge paarden kun je deze cysten soms voelen als harde verdikkingen aan de onderzijde van het kaakbeen die soms ook warm aanvoelen. Bij shetlandponies zie je ook heel vaak op de neusrug een botreactie. Reden te over om doppen te verwijderen wanneer zij daar aan toe zijn.
Scherpe randen worden licht bijgewerkt. Men dient er rekening mee te houden dat jonge tanden en kiezen minder hard zijn dan oude en dus om minder aggresief werkende raspen vragen.
Eventuele malformaties van de kaak en/of kiezen dienen onderkent en indien mogelijk gecorrigeerd te worden, om erger worden op latere leeftijd te voorkomen.

Een volgende fase in het africhten van het jonge paard is het aannemen van het bit, het leren recht te gaan en te luisteren naar de hulpen.


Bitseats:










Bitseats zijn afrondingen van alle 4 de voorste kiezen (vergelijk de twee plaatjes). De voorste kiezen worden gemodelleerd in de vorm van een duim. Er bestaat discussie over hoe veel afronding je moet maken. Essentieel is in elk geval dat links en rechts gelijk gemodelleerd worden.
Het idee hierachter is dat door de afronding van de eerste kiezen wordt bewerkstelligd dat het kontakt tussen het bit en een kies optimaal comfortabel en plezierig is. Mocht er slijmvlies tussen het bit en kiezen gevangen worden, dan wordt het gevangen tussen twee afrondingen, hetgeen minder reactie van het paard geeft dan wanneer het slijmvlies tegen een scherpe, puntige kies gedrukt wordt. Om de zelfde reden is het van belang om de scherpe kanten aan de wangzijde van de bovenkiezen af te ronden. Door het maken van bitseats wordt er tevens meer plek voor het bit gecreëerd.

Van belang is om in gedachten te houden dat het paard een drukgevoelig dier is: Geef het paard een bepaalde druk en hij/zij probeert er van weg te gaan. Indien het bit pijn in de mond veroorzaakt b.v. in het geval van wolfskiesjes boven, dan zal het paard proberen om contact tussen bit en wolfskies te ontwijken. Het gevolg is dat het paard het hoofd omhoog zal willen brengen; een vergelijkbare reactie kun je zien bij een paard met haken op de eerste kiezen aan de bovenzijde. Het moge duidelijk zijn dat bitseats maken en daarbij de wolfskiesjes laten zitten geen nut heeft.

Een volgende fase in de africhting van het paard is het paard dat onder de man of in het tuig gaat, dat aan de teugel loopt en waar wij stelling en buiging van vragen.

In deze fase is het van belang dat de kaak probleemloos kan bewegen tijdens de arbeid die van het paard gevraagd wordt. Bij gesloten mond moet de kaak voldoende en probleemloos links/rechts en voor/achterwaarts bewogen kunnen worden. De paardenmond gaat immers vooraf aan de beweging, hiervoor is een bepaalde kaakvrijheid naar lateraal nodig.
Daar de kaak voor- respectievelijk achterwaarts wil bewegen als het nekgewricht gebogen dan wel gestrekt wordt is een onbelemmerde voor-achterwaartse beweging van de onderkaak bij gesloten mond van belang om het paard probleemloos aan de loodlijn te laten lopen.
De gebitsverzorging bij deze sportpaarden dient er op gericht te zijn dat er sprake is van een evenwichtige contact tussen de kiezen en de snijtanden. De scherpe randen aan de kiezen zijn weggenomen. De hoeken in de kauwvlakken zijn links en rechts gelijk en ongeveer 15 graden tussen de kiezen en de hoek in de snijtanden zal zo veel mogelijk richting 12 graden gaan. Dit paard zal met behulp van goede scholing en regelmatige gebitsverzorging, maar ook verdere veterinaire zorg, fysiotherapeutische hulp, evt. manuele therapie, het optimale beslag etc. zich kunnen ontwikkelen tot een elastisch bewegend en presterend sportpaard.



Er wordt in de paardenmonden heel wat aangerommeld, ook door dierenartsen.
Ik denk dat het van belang is om inzicht te krijgen in hoe iemand werkt en wat hij doet in de paardenmond. De hier getoonde theoretische kennis moet een opstapje kunnen zijn naar een optimale beoordeling van de paardenmond en de evaluatie van een gebitsbehandeling.

Hoe zou je nu kunnen vermoeden dat jouw paard een gebitsprobleem heeft?

proppenkauwen.
Kom je dit tegen dan hoef je daar niet aan te twijfelen Bij een jong paard kan dit veroorzaakt worden door het hele proces van het wisselen en het eventueel te lang blijven zitten van de melkkiezen (doppen). Dit kan dus een probleem zijn wat vanzelf weer verdwijnt.
Bij een ouder paard moet je dan toch eerder denken in de richting van haken of andere minder vaak voorkomende gebitsafwijkingen.
vermagering.
Er zijn natuurlijk veel meerdere oorzaken van vermagering zoals bv. worminfectie, maar een slechte vertering door een gebitsprobleem is er een van.
slecht verteerde mest
rijtechnische problemen

Florrtje

Aantal berichten : 112
Registration date : 19-08-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum